Aбонамент

Име
Фамилия
Email
И отново email адреса

Предпочитам да получавам писма в HTML формат (препоръчително)

Моля изберете бюлетин/ите с новини, за които искате да се запишете:

  • счетоводство
  • обществени поръчки
  • социално осигуряване
  • Европейски проекти
  • ЗБУТ
  • всички раздели

Отпиши се

Банер
10 стъпки на бизнеса - статия Печат Е-мейл

Автор:Пол Барроу

Пол Барроу е известен инвеститор във Великобритания, автор на книгата „Бизнес – планът, който работи”, дели процесът на бизнес – планирането на 10 основни стъпки, които обхващат всички етапи от изготвянето на плана. Да разгледаме тези стъпки. Мислим, че те ще помогнат на хората, които планират осъществяването на своята бизнес – идея.

1. Определете целта на бизнес – плана, на кого ще го показвате
Преди да започнете да пишете бизнес – план, трябва да сте наясно, за какво го пишете. Структурата на плана може да се избира в зависимост от целите, които искате да постигнете. Има разлика да пишете бизнес – план, за да привлечете външно финансиране или да го подготвяте за вътрешно използване, за да покажете развитието на новия си проект. В различните вариянти на плана трябва да акцентирате върху различни неща. Не съществува универсална структура на бизнес – план. Всеки план се пише с някаква цел.

2. Обяснете деловата си идея и разкажете, какво вече сте постигнали
Може да изглежда, че тази стъпка е необходима само за бизнес – плана за външно финансиране, но това не е така. Тази точка от плана може да Ви потрябва дори в случай, ако пишете план за себе си и своя екип. Така по – лесно ще можете да разберете, какво сте постигнали към момента. Имайки тези данни, по – лесно ще планирате бъдещите си резултати.

3. Формулирайте целите и разкажете, как смятате да ги реализирате
Тук трябва да обясните, за какво е целият план. На тази стъпка трябва да опишете, какво смятате да постигнете като изпълните бизнес – плана. И как смятате да го постигнете. Важно е да разбирате, че не е достатъчно само да посочите целите си. Трябва да обясните, по какъв начин те ще бъдат осъществени.

4. Пресметнете основните показатели на дейността: рентабилност, паричен поток, потребност във финансиране
Тази част незнайно защо, най – трудно се отдава на предприемачите, които между другото, не са и финансисти. Но, точно тази част е най – важната в бизнес – плана, в случай, ако го изготвяте с цел да привлечете външен капитал.

5. Покажете, че добре познавате пазара, конкурентите си и продукта или услугата
Анализирайте пазарът и своите конкуренти. Това е много полезна част, която дава да се разбере, за какво изобщо е създаден Вашия продукт (или ще бъде създаден), с какво той е по – добър от вече съществуващите решения. Колкото по – добре е направена тази част, толкова е по – добре за плана – най-вече в случаите, когато искате да привлечете външен капитал.

6. Определете ресурсите, които са необходими за постигането на целите – човешките, производствените и т.н.
Това е рутинна задача, която е просто необходима. На този етап могат да се открият интересни подробности по проекта. Например, може да се окаже, че планираните преди време ресурси могат да не стигнат за реализирането на Вашия план.

7. Проверете реалистичността на плана Ви и го направете устойчив към промените на пазара
В идеалния вариант планът може да бъде проверен на реалистичност, като прегледате данни за предишната Ви работа и статистиката на конкурентите. Например, ако предвиждате определен брой продажби, най-добре е да се ориентирате на показателите за ръст на конкурентите и миналите темпове на ръст на пазара. Това е необходимо, за да нямате нереалистични прогнози в плана си, които най-накрая могат да погубят Вашия бизнес.

8. Решете, как ще контролирате плана, как ще го изпълнявате и как ще ръководите фирмата
Тук можете да посочвате някои корекции, които ще правите в плана по време на неговото изпълнение. Вероятността, че всичко ще върви така, както първоначално е изложено на хартия, е малка. Най-малко веднъж на три месеца си струва да проверявате бизнес – плана и, при необходимост, да правите съответните изменения.

9. Внимателно проверете целият план и се уверете, че сте направили всичко необходимо
Това е логична стъпка. След изготвянето на бизнес – плана следва внимателно да проверите всичко, което сте написали в него. Възможно е, някъде да се намерят грешки.

10. Изпълнете плана си
Това е лесна за разбиране стъпка.

Основните неща вече сме Ви посочили. Сега остава само да напишете своят бизнес – план.

Източник: Karierist.com